Очаква се през 2024 г. безработицата в България да намалее до 4%, а заетостта във възрастовата група 20-64 години да достигне 77%

...........................................
04.06.2024 / 21:08

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов се срещна с генералния директор на Международната организация на труда (МОТ) Жилбер Хоунгбо по време на 112-ата сесия на Международната конференция на труда (МКТ) в Женева, Швейцария. Двамата обсъдиха ролята на Глобалната коалиция за социална справедливост, създадена по инициатива на генералния директор на МОТ, и нейния принос за осигуряване на социална справедливост в света на труда.

Ивайло Иванов изрази увереност, че инициативата ще има значително въздействие върху насърчаването на социалната справедливост чрез обединяване на усилията на различни заинтересовани страни. Той подчерта, че приоритетите на България в политиката по заетостта за 2024 г. са в съответствие с приоритетните области на Глобалната коалиция.

Министър Иванов представи напредъка на България по отношение на Националния план за действие по заетостта, който има за цел да насърчи заетостта и да намали безработицата, включително сред групите в неравностойно положение на пазара на труда. Той подчерта и усилията на Министерство на труда и социалната политика за подобряване на качеството на работната сила в контекста на дигитализацията на икономиката и прехода към икономика с нулеви емисии.

В резултат на изпълнението на плана за заетост през 2024 г. се очаква нивото на безработица в България да намалее до 4%, а заетостта във възрастовата група 20-64 години да достигне 77%. Министър Иванов също така представи националните приоритети за осигуряване на равни възможности и предотвратяване на дискриминация, както и целта за намаляване на броя на хората в риск от бедност или социално изключване с 787 000 души до 2030 г.

Министър Иванов и Жилбер Хоунгбо оцениха високо сътрудничеството между България и Международната организация на труда. Министър Иванов подчерта важността на членството на страната ни в МОТ и ефективното прилагане на международните трудови стандарти. Той отбеляза, че през 2024 г. България е ратифицирала няколко конвенции, свързани с безопасните и здравословни условия на труд, които бяха обявени за основни конвенции на МОТ.

Министър Иванов също така изрази признателност за техническата помощ, предоставена от организацията за транспонирането на европейската директива за адекватни минимални работни заплати в българското законодателство.

По време на Международната конференция на труда министър Иванов проведе срещи и с генералния секретар на Международната асоциация за социално осигуряване Марсело Гаетано и министъра на труда и социалната сигурност на Молдова Алексей Бузу, който председателства 112-та сесия на МКТ. Бяха обсъдени съвременните предизвикателства пред социалното осигуряване, пазара на труда и осигуряването на безопасни и здравословни условия на труд.

Снимка: Министерство на труда и социалната политика
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев