Радев участва в награждаване на финалистите в 24-ото издание на конкурса по програмиране “CodeIT”

...........................................
05.06.2024 / 14:38

Програмирането и информатиката са се превърнали в универсален език, който обединява любознателните и ангажираните с бъдещето на света хора. Поради тази причина страната ни трябва да насърчава и подкрепя стремежите на своите програмисти, които допринасят за подобряването на различни сфери от живота. Това заяви президентът по време на церемонията по награждаване на финалистите в 24-ото издание на конкурса по програмиране “CodeIT”, който се състоя под патронажа на държавния глава. Организатор на състезанието е софтуерната компания „Мусала Софт“.

Тази година в конкурса по състезателно програмиране се включиха участници от България, Сърбия, Босна и Херцеговина, Република Северна Македония и Хърватия, а президентът Радев връчи грамотата на победителя Борис Михов.

В приветствието си към финалистите държавният глава отбеляза, че патронажът на състезанието е израз на разбирането на президентската институция за ангажираността на участниците към бъдещето на света и за необходимостта все повече програмисти от различни държави да участват в конкурса. В надпреварата тази година участваха състезатели в широк възрастов диапазон, което показва значението на информатиката и програмирането не само в науката, но и в практико-приложната дейност за развитието на света във всички сфери на икономиката, обществения и социалния живот.

Президентът поздрави организаторите и партньорите на конкурса за възможността, която предоставят на състезателите да покажат най-доброто от себе си и да формират нагласа за реалния живот чрез поставяне на различни казуси.

Състезанието „CodeIT“ е създадено през 2000 г., а през 2013 г. става международно. През годините то е привлякло повече от 2300 състезатели от над 20 държави. Партньори на инициативата са представители на академичните среди, образованието, науката и бизнеса.

Още снимки от новината

...........................................
...........................................

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев