В Министерски съвет бяха подписани два основни договора за изграждане на Вертикалния газов коридор

...........................................
07.06.2024 / 09:55

В Министерски съвет бяха подписани два основни договора за изграждане на Вертикалния газов коридор - за лупингите Кулата-Кресна и Рупча-Ветрино. Това стартира реалните дейности за увеличаване на капацитетите между Гърция и България и България и Румъния, след завършването на които българската газопреносна инфраструктура ще може да доставя допълнителни количества втечнен природен газ от надеждни източници, включително САЩ, Азербайджан, Египет и други.

Подписването на документите се състоя в присъствието на министър-председателя Димитър Главчев, министъра на енергетиката Владимир Малинов, председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, зам.-посланикa на САЩ Андриа Брулет-Родригез, посланиците на Унгария - Миклош Борош, на Украйна - Олеся Илашчук, на Молдова - Анатол Чебук и на Гърция – Алексиос Либеропулос, както и зам.-посланика на Словакия г-н Даниел Орсзаг.

Министър-председателят Димитър Главчев заяви, че инициативата на газопреносните оператори на България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова ще гарантира енергийната сигурност чрез диверсифицирани доставки в дългосрочен план. След планираното прекратяване на транзита на руски природен газ през Украйна от началото на 2025 г., Вертикалният газов коридор, чийто инициатор е България, ще се наложи като инфраструктура от водещо значение за целия регион.

Министърът на енергетиката Владимир Малинов отбеляза активния принос на държавата за успешната реализация на стратегическия проект. Държавни гаранции в рамките на проектобюджета за следващата година ще осигурят възможност за атрактивно банково финансиране. Създадена е и междуведомствена работна група, чиято основна цел е да синхронизира действията на държавните институции, ангажирани с проекта, с цел завършването му в предвидения срок.

Вертикалният газов коридор е стратегическа инициатива на газопреносните оператори на България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова, която има за цел да подобри сигурността и диверсификацията на източниците и маршрутите за пренос на допълнителни количества природен газ от юг на север.

Още снимки от новината

...........................................

 

Снимки: Министерски съвет
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев