Атанас Запрянов откри в Пловдив Седмица на изследванията и иновациите

...........................................
07.06.2024 / 10:10

Международното изложение "Хемус-2024" се провежда в уникална обстановка поради основните промени, настъпили в областта на отбраната и сигурността в Европа поради руската инвазия в Украйна. Тези промени доведоха до повишена роля на иновациите, технологиите и индустрията в развитието на военните способности.

Министърът на отбраната Атанас Запрянов подчерта, че тази година фокусът е върху инвестициите в изследвания, технологии и иновации. Целта е до 2032 г. разходите за иновации в бюджета за отбрана да достигнат 1%. Страните със сериозни намерения в превъоръжаването, разработките и технологиите обикновено имат поне 2% от бюджета си за отбрана, предназначени за иновации.

Министър Запрянов изрази благодарността си към Кралство Белгия и президента на EURISY, сенатор Доминик Тилманс, за включването на международната конференция в приоритетите на белгийското председателство на ЕС. Той също така оцени високо усилията на страните членки на НАТО и ЕС за създаването на единна индустриална отбранителна технологична база.

Директорът на Института по отбрана „Професор Цветан Лазаров“ полк. доц. д.н. Борислав Генов връчи на гостите паметен плакет и изрази своята признателност за сътрудничеството. Сред присъстващите бяха Христо Гаджев, председател на Комисията по отбрана в 49-ото Народно събрание, проф. д-р Георги Ангелов, заместник-министър на иновациите и растежа, и директори на дирекции от Министерството на отбраната.

Темата на конференцията е „Научни изследвания, иновации и индустриално сътрудничество – парадигма за адекватна отбрана“. Освен конференцията, в рамките на международното изложение "Хемус - 2024" се провеждат няколко други събития, включително семинар за използване на сателитни данни за управление на риска от бедствия, семинар на тема „Космос за устойчиво бъдеще“ и хакатон „Космос за зелена, устойчива и сигурна Европа“.

Снимка: Министерство на отбраната
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев