На среща обсъдиха осигуряване на допълнително количество вода за трите общини - Рила, Кочериново и Бобошево

Снимката е илюстративна
07.06.2024 / 11:19

На среща между кметовете на Рила, Кочериново и Бобошево и представители на БАД "Гранитоид", "Кюстендилска вода" ЕООД и Предприятие "Язовири и каскади" е обсъдено осигуряването на допълнително количество вода за нормалното водоснабдяване на трите общини, съобщи БНР. Необходимият допълнителен дебит е приблизително 180 литра в секунда.

Целта на срещата беше да се започне процедура по издаване на разрешително за водовземане от язовирите "Калин" и "Карагьол" за питейно-битово водоснабдяване на трите общини. В момента захранването на община Рила идва от ВЕЦ "Пастра", а за Рила, Кочериново и Бобошево - от недовършен преди двадесет години канал, който води до разпределителна шахта в местността Св. Георги над град Рила. Въпреки това количеството вода е недостатъчно, особено през летните месеци. Бобошево изобщо не получава вода от този източник. Ситуацията беше критична през 2017 г., което доведе до протести в Кочериново.

Въпреки спешността на проблема, кметът на Рила, Георги Кабзималски, призна, че получаването на разрешително за допълнително водовземане ще отнеме време. Той подчерта необходимостта от навременно планиране и изпълнение на необходимите стъпки за осигуряване на постоянно и адекватно водоснабдяване за жителите на трите общини.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев