Вицепрезидентът Илияна Йотова присъства на честването на 50-годишнината на Съюза на преводачите в България

..............................................
09.06.2024 / 15:04

Вицепрезидентът Илияна Йотова изтъкна значимостта на Съюза на преводачите в България като гарант за качество и защита на правата на преводачите. Тя подчерта, че държавата трябва да признае и подкрепи преводачите, които изпълняват важна роля, особено след приемането на България в Европейския съюз. Йотова посочи, че много от проблемите на преводачите изискват законодателни решения.

По време на честването на 50-годишнината на Съюза на преводачите в България, Йотова изрази своята подкрепа за проекта „Видимост чрез нови формати и нови публики“, който цели създаването на електронен регистър на българските преводачи.

В своята реч, вицепрезидентът описа добрия преводач като притежател на широки познания и умения да предава смисъл и послания, а не просто механичен превод. Тя отбеляза, че дори с развитието на изкуствения интелект, трудът на преводачите остава незаменим.

Йотова сравни преводачите с учители, които водят другите към непознатото, и ги нарече съвременни книжовници и пазители на езика. Тя цитира св. Константин-Кирил Философ, за да подчертае важността на превода на роден език.

Накрая, вицепрезидентът изрази благодарност към преводачите за техния труд и връчи от името на президента Румен Радев плакет „Св. св. Кирил и Методий“ на Съюза на преводачите в България.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев