Българско училище в Страсбург издаде книга

..............................................
11.06.2024 / 11:45

Книгата „Към българските корени. Из творческите изяви на учениците в Българското училище в Страсбург“ бе издадена по случай 15-тата годишнина на неделното училище в Страсбург. Изданието е подготвено от Издателски център „Боян Пенев“ при Института за литература – БАН и включва есета, разкази, приказки, стихотворения, литературни преводи, рисунки и комикси, създадени в часовете по творческо писане и художествено творчество.

Училището има над 120 ученици и се подпомага от МОН с 58 707 лв. През тази година 21 ученици участват в електронно обучение с частично присъствени часове, което позволява достъп на деца от населени места извън Страсбург.

Сформирана е група „Музикален клас“ с ръководител Димитър Гугов – гъдулар, музикален педагог и композитор, който разучава с децата български народни и съвременни песни, поддържайки връзката им с България чрез изкуството.

Училището предлага обучение, съответстващо на 12-те нива на изучаване на езика в българската образователна система и има договор със СУ „Св. Климент Охридски“ за сертифициране на знанията по български език.

За 15-тата си годишнина, неделното училище организира впечатляващ спектакъл с български стихове, музика и танци под надслов „Да събираш спомени в кутия за мечти“. В програмата прозвучаха стихотворението „Хубава си, моя горо“ с флейтов съпровод, ученици танцуваха ръченица и хоро, а флейта изпълни „Я кажи ми, облаче ле бяло“.

Фолклорен ансамбъл „Хоро“ от Фрайбург, Германия, също участва в спектакъла и ще организира курсове по танци за малки и големи в Страсбург.

Европейската асоциация популяризира българския език чрез училището, организира извънкласни дейности и се радва на широка местна подкрепа с близо 200 членове.

Училищният ръководител доц. д-р Лидия Михова и председателят на Асоциацията Христо Христов благодариха на учителите и доброволците-родители, включително оперната певица Надя Бибер, която ръководи театралната група.

На тържеството в театъра Eurodistrict (BA-AL) се събра българската общност в Страсбург и семейства от Германия. Присъстваше и постоянният представител на Република България към Съвета на Европа посланик Мария Спасова, която пожела на децата да учат и да се върнат в България.

Директорът на дирекция „Обучение на българите зад граница и училищна мрежа“ Ваня Балчева поздрави общността от името на министъра на образованието проф. Галин Цоков и подари на Лидия Михова плакет на МОН.

Още снимки от новината

..............................................
..............................................
..............................................
..............................................
..............................................
..............................................

 

Снимки: МОН
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев