България е готова да дари енергийно оборудване на стойност 1 млн. лв. на Украйна

Премиерът Димитър Главчев
12.06.2024 / 09:40

България е готова да дари енергийно оборудване на стойност 1 млн. лв. на Украйна, за да помогне за възстановяването на производствените мощности в страната. В процес на продажба е и оборудването за АЕЦ "Белене", както и обсъждане на коридор за износ на електроенергия за Украйна през зимните месеци. Това бе обявено от премиера Димитър Главчев и министъра на енергетиката Владимир Малинов в Берлин, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Главчев подчерта, че България работи по изграждането на "Вертикалния газов коридор" и обсъжда държавни гаранции за проекта, който е важен за заместването на руския природен газ и като знак на солидарност с Украйна. Той акцентира върху щетите за близо 1 трилион долара, причинени на Украйна от войната, отнела живота на хиляди невинни граждани и разрушила критична инфраструктура.

Българските компании са готови да участват в проекти за възстановяване на електроцентрали, електропреносни мрежи и газова инфраструктура, както и в изграждане на транспортна и водоснабдителна инфраструктура и строителство на сгради. Премиерът отбеляза необходимостта от интегриране на Украйна в Пан-европейските транспортни коридори.

Главчев обърна внимание и на мащабните екологични щети в Украйна, които трябва да бъдат приоритет във възстановителните дейности. Той припомни, че България помогна за преодоляване на бедствието от разрушаването на язовир "Каховка" и има подписан меморандум за сътрудничество в опазването на околната среда с Украйна. България е готова да предостави експертна помощ за реставрация на културното наследство на Украйна.

Премиерът заяви, че партньорите на Украйна имат капацитета да окажат необходимата подкрепа за възстановяването на страната, като подчерта значението на Механизма за Украйна „Ukraine Facility“ за дългосрочна подкрепа от ЕС. Тази подкрепа ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо, с водещата роля на Украйна в определянето на целите.

Снимка: Министерски съвет
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев