Главчев потвърди интереса на България да участва в създаването на коридор за пренос на „зелена“ енергия от Азербайджан към Европа

..............................................
12.06.2024 / 09:56

България изрази интерес да участва като съакционер в инициативата за създаване на "зелен" коридор за пренос на зелена енергия от Азербайджан към Европа, съобщи премиерът Димитър Главчев на среща с азербайджанския външен министър Джейхун Байрамов в Берлин, в присъствието на министъра на енергетиката Владимир Малинов. Главчев потвърди подкрепата на България за инициативата, в която участват Азербайджан, Грузия, Унгария и Румъния, като предстои да се уточни кое държавно дружество ще представлява България.

Обсъден бе и проектът за "Вертикален газов коридор", за чието изграждане наскоро бяха подписани два основни договора в София. Главчев подчерта, че проектът се развива в рамките на стратегическа декларация между Азербайджан и Европейската комисия за увеличаване на количествата природен газ до европейските пазари от 2027 година, заменяйки руския газ. Проектът ще затвърди ролята на България на газовата карта и ще служи като основен коридор за пренос на азерски природен газ към централноевропейските пазари.

На срещата беше обсъдено и предстоящото заседание на Българско-азербайджанската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество, което ще се проведе през юли в Баку. Заседанието, което не се е провеждало през последните пет години, се очаква да активизира двустранното сътрудничество.

Снимка: Министерски съвет
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев