Румен Радев: Позицията на Б9 е всяка държава сама да взима решения дали и как да оказва според възможностите си помощ за Украйна

..............................................
12.06.2024 / 12:53

Президентът Румен Радев заяви пред журналисти в Рига, че позицията на страните от групата Б9 да вземат сами решенията за подкрепа на Украйна е разумна и поставя фокус върху търсенето на мир чрез преговори, в съответствие с Устава на ООН. Радев подчерта, че България е активно участвала в подготовката на срещата на върха и предложението за задължаване на всяка страна да предоставя военна помощ на Украйна е било променено по негова инициатива.

Той посочи, че всяка държава сама ще решава каква помощ да оказва на Украйна - военна, финансова или хуманитарна. Според президента, този подход пренасочва фокуса от военно решаване на конфликта към мирни преговори, което е свързано с намаляване на жертвите и разрушенията.

Радев отбеляза, че е нормално страните от източния фланг на НАТО да имат различни виждания относно ангажираността си в подкрепата за Украйна. Той подчерта, че Украйна няма достатъчно ресурси да възстанови териториалната си цялост сама и има два пътя към прекратяване на войната: чрез мирни преговори или чрез осигуряване на допълнителни ресурси от страните от НАТО.

Срещата на върха на Б9 е особено важна на фона на войната в Украйна и подготовката за срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли. Тази година обаче няма да има обща декларация на всички участници, а само изявление от съпредседателите Полша и Румъния, и домакина Латвия, поради липсата на пълен консенсус.

Президентът Радев заяви, че България ще продължи да развива своя отбранителен капацитет и ще достигне разходи за отбрана от 2 процента от БВП. Той очаква модернизацията на Въоръжените сили да включва по-широко участие на българската отбранителна индустрия и внедряване на системи, които повишават оперативната съвместимост с нашите съюзници, съобщават от Президентството.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев