Вечер, посветена на Атанас Далчев

Атанас Далчев
12.06.2024 / 22:00

Тази вечер в Сливен бе отбелязана 120-та годишнина на поета Атанас Далчев. Това се случи във Военния клуб в Сливен.

На литературната вечер, посветена на Далчев, присъстваха много гости. Поетът и журналист, Деньо Денев разказа спомени за срещата си с Далчев в Сливен. На срещата бяха рецитирани стихове на Атанас Далчев.

По време на срещата бе връчена и Националната награда „Атанас Далчев". Тази година неин носител е поетът и журналист Илко Капелев.

Илко Капелев е български поет, белетрист, публицист и журналист, роден на 28 юли 1956 г. в село Овчи кладенец, Ямболска област. През 1981 г. заминава за Далечния Север на Русия и живее 12 години в Западен Сибир, където работи и като кореспондент на вестник „Дружба“ в Москва. През 1988 г. започва обучение в Литературния институт „Максим Горки“ в Москва, където учи в творческия семинар на Валентин Митрофанович Сидоров.

Капелев е автор на множество поетически сборници като „Пробуждането на совата“, „Искра от писък“, „Нощта след Великден“, „Звездобойна“, „Задочен полет“ и „Небесна книга“. Освен това, той е написал книгите „Сибирски дневник“ и романа „Postscriptum. Убежище за роман“. Неговите стихотворения са преведени на различни езици, включително руски, украински, беларуски и арменски. Има над 4500 публикации в областта на обществено-политическата журналистика.

Капелев е многократно награждаван, включително със златен медал на община „Тунджа“ и сребърен знак на община Ямбол през 2006 г., както и с Паметен медал „А.С. Грибоедов 1795-1829“ през 2009 г. за приноса си към българо-руските отношения в областта на литературата. Той е член на Съюза на българските писатели и на Съюза на българските журналисти. Наградата му е връчена от Божидар Везиров от издателство „Обнова“.

Наградата „Атанас Далчев“ е учредена през 2004 г. от издателство „Обнова“ в Сливен със съдействието на наследниците на поета Атанас Далчев.

С наградата „Атанас Далчев“ се удостояват за цялостното им творчество поети и критици, които продължават и развиват Далчевата линия в литературата.

Името на носителя ѝ се известява в навечерието на 12 юни – рождената дата на поета.

Материалният израз на наградата е издаване на книга, като тиражът изцяло се предоставя на наградения автор.

През годините носители на наградата "Атанас Далчев" са Деньо Денев, Иван Цанев, Здравко Недков, Иван Анчев, Кирилка Паскалева и др.

Още снимки от новината

Деньо Денев
..............................................
Кристиана Станкова Добрева - началник РУО Сливен
Кирилка Паскалева
Валентина Димитрова
..............................................
Божидар Везиров връчва наградата на Илко Капелев
Илко Капелев
..............................................
Присъстващите на срещата
Присъстващите на срещата
Обща снимка

 

Текст, снимки и видеоклипове: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев