Дни на отворените врати в МБАЛ "Д-р Иван Селимински" Сливен и безплатни прегледи за туберкулоза

МБАЛ "Д-р Иван Селимински" Сливен
14.06.2024 / 11:28

Седмица на отворени врати и безплатни прегледи за туберкулоза ще се проведе в Сливен от 17 до 21 юни. Прегледите ще се извършват в специализирания кабинет на Отделението по пневмология и фтизиатрия на „МБАЛ Д-р Иван Селимински – Сливен“ от 8:00 до 12:00 часа. Кабинетът се намира на ул. „Сергей Румянцев“ № 2. На всички желаещи ще бъде предложен безплатен скрининг за риска от туберкулоза чрез преглед, консултации и попълване на анкетна карта.

Седмиците на отворени врати улесняват разкриването на случаи на туберкулоза, която продължава да бъде заплаха за общественото здраве. Туберкулозата се причинява от туберкулозния микобактерий, който е устойчив във външната среда. Заразяването става предимно по въздушно-капков път чрез кашляне, кихане или разговор, а по-рядко по хранителен път чрез консумиране на заразено мляко или млечни продукти.

Рискови фактори за туберкулоза включват тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, непълноценно хранене и лоши битови условия. Заболяването е по-често при имунокомпрометирани лица. Симптомите на туберкулоза са разнообразни и включват отпадналост, задух, болки в гърдите, повишена температура, лош апетит, отслабване, бледност, нощно изпотяване, увеличени лимфни възли и кашлица. При наличие на тези симптоми е необходимо да се консултирате със специалист.

В България диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни за всички нуждаещи се, независимо от здравноосигурителния статус. Профилактичните мерки включват добри хигиенни навици, пълноценно хранене и избягване на консумация на животински продукти без ветеринарен контрол. Специфичната профилактика се осъществява чрез имунизации при раждането и на 7 години, съгласно Имунизационния календар на България.

Туберкулозата е лечима болест при ранна диагноза и правилно лечение.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев