В района на Казанлък се проведе състезание между операторите на дронове от формированията на Сухопътните войски

..............................................
14.06.2024 / 11:45

Сухопътните войски, които са пионери в организацията за въвеждането на безпилотни летателни апарати в Българската армия. Това каза той след състезанието между операторите на дронове от формированията на Сухопътните войски, проведено в учебен център „Тюлбе“ край Казанлък на 13 юни. Ефтимов подчерта, че предизвикателствата включват организационното изграждане на операторите на дронове като част от военните формирования и осигуряването на тренировъчен център за тях.

Президентът Румен Радев също наблюдава състезанието и го нарече революция в технологията, като изрази надежда за по-задълбочено сътрудничество между въоръжените сили и българската отбранителна индустрия.

В състезанието участваха девет отбора от различни военни формирования, като всеки отбор беше съставен от двама военнослужещи с два безпилотни летателни апарата. Състезанието имаше два етапа - майсторско пилотиране и разузнаване на обект и ориентиране. Първият етап включваше преминаване по трасе с четири препятствия, а вторият етап включваше заснимане на две цели.

Отборът на 101-ви алпийски полк спечели първото място, 61-ва механизирана бригада зае второто място, а 2-ра механизирана бригада остана на трето място. Наградите бяха връчени от президента Румен Радев, адмирал Емил Ефтимов и генерал-майор Деян Дешков.

Състезанието се проведе съгласно европейските наредби за безопасен полет и включваше демонстрации на въоръжение и техника, както и рекламно-информационни материали на различни организации. Представители на „Терем Холдинг“ ЕАД демонстрираха възможностите на FPV дронове, а „Самел 90“ АД и „Оптикс“ АД показаха дрон и антидрон системи.

Снимка: Министерство на отбраната
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев