В община Нова Загора обявиха бедствено положение след силната градушка на 13 юни

..............................................
14.06.2024 / 13:45

Бедствено положение е обявено в община Нова Загора след силна градушка на 13 юни. Кметът Галя Захариева съобщи за БТА, че пострадали са освен общинският център, и селата Асеновец, Караново, Стоил войвода, Дядово, Езеро, Омарчево, Питово, Пъдарево.

Днешният ден е неучебен за училищата и детските градини поради повредите на сградите – счупени прозорци, надупчени фасади и течове. Кризисният щаб е свикан веднага след бедствието, а екипи на полицията, пожарната и ВиК са отстранявали аварии до 2:30 часа. Разчистването продължава, но дъждът затруднява работата. Кметът изрази тревога от възможността листната маса да затлачи шахтите.

Гражданите, особено възрастни и с ниски доходи, могат да се обръщат към "Социално подпомагане" за еднократна подкрепа. Ще бъде направена оценка на щетите по домовете им. Пораженията по земеделските площи също са сериозни, като стопаните могат да подават заявления за помощ.

Тежки са пораженията в частните домове и автомобилите. Повредени са девет полицейски автомобила и сградата на Районното управление, особено паспортната служба. Градушката, с размер на яйце, е унищожила осветлението в центъра на града и е съборила дървета и птици.

Утре специална комисия ще описва пораженията по сградите, за да се подготвят документи за помощ от междуведомствената комисия за борба с бедствия и аварии. Няма пострадали и бедстващи граждани, както и населени места без ток. Едно семейство е било извадено от автомобил от пожарникари.

Още снимки от новината

..............................................
..............................................
..............................................

 

Снимки: Фейсбук
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев