Дванадесетокласничка от ППМГ Сливен получи пълни шестици на матурите по БЕЛ и математика

Мария Къчева
14.06.2024 / 14:04

Дванадесетокласничката Мария Къчева от Природо-математическата гимназия "Добри Чинтулов" в Сливен получи две пълни шестици на матурите по БЕЛ и математика. Директорката на гимназията, Мариана Милева, обяви, че Мария е една от тримата зрелостници в страната с такъв резултат. Милева похвали способността на Мария да се концентрира и отбеляза, че това умение се е развивало през годините чрез участие в различни състезания.

Мария е носителка на Чинтуловата награда за значими постижения в учебната дейност, което допринася за престижа на гимназията. Тя учи в гимназията от пети клас и е достигала до националния кръг на олимпиадата по математика в седми клас. Учителката й по математика, Светлана Терзиева, има важна роля за високите й резултати. Мария смята, че пробните матури, които са провеждали, са й помогнали да постигне тези успехи.

В интервю Мария разказва за БТА, че ще кандидатства "Приложна математика" в Софийския университет "Климент Охридски". Майка й, инженер по професия, я е насочила към математиката, считайки я за наука, която развива логическото мислене. Мария още не е решила бъдещата си професия, но тя ще бъде свързана с математиката. Тя смята, че такива специалности ще останат търсени, въпреки развитието на изкуствения интелект.

Мария също коментира, че българското образование е подценявано и че точните науки са по-лесни за изучаване на родния език. Тя не е обмисляла сериозно образование в чужбина, тъй като вярва в качествата на българската образователна система.

Снимка: Кореспондент на БТА в Сливен Велина Василева
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев