На 15 юни в село Крушаре ще се проведе традиционният Регионален събор край Тунджа

..............................................
14.06.2024 / 16:10

Традиционният Регионален събор край Тунджа отново ще събере фолклорни колективи и индивидуални участници от Сливенска област. Събитието е организирано от Община Сливен, с подкрепата на кметството в село Крушаре и Народното читалище „Искра – 1929“.

Съборът ще започне официално на 15 юни, събота, от 10:00 ч. в салона на читалището в Крушаре. Над 30 културни средища и множество индивидуални участници и фолклорни формации са заявили участие до момента.

Целта на събора е да популяризира фолклорната традиция в съвремието, показвайки богатството на българското културно наследство. Програмата включва възстановки на обичаи от пролетната и лятната обредност, като Трифоновден, Сирни Заговезни, Първи март, Кукери, Тодоровден, Еремия, Св. Константин и Елена, Пеперуда, Герман, Спасовден, Русалии, Еньовден, Петровден, Илинден, Голяма Богородица и други. Включени са и обреди от жизнения цикъл, като раждане, кръщаване, сватба и смърт, както и трудови обичаи като сеитба, жътва, вършитба и други. Участниците могат да се представят с музикално-песенни, инструментални и танцови изпълнения, разказване на приказки и анекдоти, детски игри и демонстрации на традиционни занаяти.

Участниците ще бъдат оценявани от професионално жури, включващо доц. д-р Владимир Демирев – фолклорист и етнолог при БАН, Станка Иванова – хореограф, и Петя Григорова – музикален педагог и изпълнител.

Съборът е с конкурсен характер, като за победителите на първите три места са предвидени парични награди. Всички участници ще получат грамоти и сувенири.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев