АСП ще помогне на семействата, пострадали при проливните дъждове на 12 и 13 юни

..............................................
14.06.2024 / 16:36

Агенцията за социално подпомагане предприе спешни мерки за подкрепа на семействата, пострадали от проливните дъждове на 12 и 13 юни, съобщават от Министерство на труда и социалната политика. Мобилни екипи от социални работници посещават засегнатите домове, оценяват щетите и консултират хората за отпускане на еднократна помощ до 1578 лв. за покриване на жизнено важни потребности.

До момента са подадени 4 заявления за помощ в областите Търговище, Велико Търново и Варна. В град Шипка, област Стара Загора, около 30 семейства са с повредени домове, а екип от ДСП – Казанлък извършва оглед на щетите. В селата Хаджидимитрово и Енина са засегнати около 20 къщи, като се очаква свикването на междуведомствена комисия за оценка на щетите.

В община Велико Търново има данни за 161 пострадали семейства в селата Шереметя, Малки чифлик, Арбанаси, Капиново, Самоводене, Миндя, Церова кория и Пчелище. В област Плевен са подадени сигнали за поражения по 4 жилищни сгради в община Никопол. В област Сливен, около град Нова Загора и околните села, са нанесени материални щети, но няма постъпили сигнали за пострадали хора. Служителите на Дирекция „Социално подпомагане“ (ДСП) работят с общинската администрация и кризисния щаб.

На 17 юни е планирано посещение на екип на ДСП – Тетевен, за оглед на щетите в село Рибарица, област Ловеч, където падналата градушка е нанесла щети на имуществото на семейства.

Министерството на труда и социалната политика припомня, че еднократната помощ се отпуска за семейства с пострадало законно построено и основно жилище, след подадено заявление и извършена социална анкета. Помощта се изплаща по банков път или чрез "Български пощи". Семействата, получили еднократна помощ, могат да кандидатстват и за допълнителна подкрепа до 2500 лв. от Фонд „Социална закрила“ за закупуване на обзавеждане, оборудване и ремонтни дейности.

Снимка: Министерство на труда и социалната политика
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев