Край строеж в Добрич откриха човешки кости и останки от ковчег

Снимката е илюстративна
14.06.2024 / 17:12

Днес граждани сигнализираха за намерени човешки кости и останки от ковчег при изкоп край строеж на пет нови жилищни кооперации зад Мемориалния комплекс "Хан Аспарух" в жилищен квартал "Добротица" в Добрич. Това съобщава в публикация bTV. На място пристигнаха екипи на полицията и криминалистична лаборатория, които наредиха временно спиране на строежа.

Живко Марков, специалист от отдел "Нова и най-нова история" при Регионалния исторически музей в Добрич, заяви пред медиите, че в този район са били старите гробища на град Добрич. В началото на 70-те години, когато започва застрояването на квартал „Добротица”, гробовете са преместени на сегашното гробище, но вероятно някои от тях не са били преместени. Периодично в района се намират кости, а близо до мястото има и общ гроб на разстреляните от Народния съд добричлии.

Румена Маринова, директор на Общинското предприятие "Обреден дом", обясни, че в гробищния парк има обособено място за съхранение на кости на неустановени или незнайни хора. Костницата е създадена при преместването в новите гробища. Тя добави, че служителите на предприятието са готови да съберат и съхранят костите, но това може да стане само след разпореждане от прокуратурата.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев