Румен Радев поздрави участниците в Четвъртия национален събор на запасното войнство, който се проведе в Стара Загора

..............................................
14.06.2024 / 18:47

Президентът Румен Радев подчерта важността от предаването на националните ценности, идеали и славна история на младото поколение на България. Той направи това изказване на Четвъртия национален събор на запасното войнство в Стара Загора, организиран от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) под негов патронаж. В събора участваха действащи и резервни генерали, офицери и сержанти от цялата страна, съобщават от Президентството.

Президентът отбеляза, че през годините СОСЗР се е утвърдил като пазител на националните идеали и воинските традиции, важен за родолюбивото възпитание на младото поколение и защитник на социалните права на своите членове. Радев подчерта високото обществено доверие към СОСЗР и ролята му за отбранителните способности и националната сигурност на страната.

Президентът също обърна внимание на съвременните предизвикателства, произтичащи от военните конфликти в съседните региони, и акцентира върху значението на подготовката и мотивацията на личния състав. Той подчерта богатия опит и традиции на запасното войнство, които трябва да се предават на следващите поколения.

Радев подчерта необходимостта от дебат за базова военна подготовка на младите хора в България, за да се преодолее раздалечаването между обществото и армията. Той отбеляза, че в миналото всеки дом е бил духовно свързан с армията, но днес, близо 20 години след края на наборната военна служба, това вече не е така. Президентът посочи, че все по-малко хора в Народното събрание имат връзка с армията, въпреки че там се вземат важни решения за националната сигурност. Радев подчерта, че при липсата на наборна военна служба, СОСЗР може ефективно да съдейства за осигуряването на базови военни знания и умения на младото поколение.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев