Илияна Йотова присъства на представянето на книгата „Македония в карикатури – Александър Божинов

Илияна Йотова
14.06.2024 / 18:58

Вицепрезидентът Илияна Йотова присъства на представянето на книгата „Македония в карикатури – Александър Божинов“ в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Книгата е съставена от проф. Ваня Добрева и проф. Боряна Бужашка и е част от проект на Университета по библиотекознание и информационни технологии, финансиран от Фонд „Научни изследвания“, съобщават от Президентството.

В приветствието си Йотова подчерта, че издаването на карикатурите на Александър Божинов ще запълни липсата на знания за този важен политически карикатурист сред младите хора в България. Тя отбеляза, че творчеството на Божинов отразява бурните и трагични години на младата Трета българска държава и е водено от любовта му към България и националния идеал за обединение на Родината. Божинов е живял със съдбата на сънародниците ни от Македония и Одринска Тракия след катастрофата на Ньойския договор.

Йотова изтъкна, че Божинов пресъздава историята чрез ирония и сарказъм, обрисувайки съвременните политици и създавайки запомнящи се образи на Великите сили, бедния селянин и българина извън пределите на Родината. Тя подчерта, че всяка карикатура на Божинов е придружена от кратък текст, за да бъде ясен вложеният смисъл.

Вицепрезидентът също така посочи, че карикатурите на Божинов са актуални и днес, като някои съвременни политици могат да се разпознаят в тях. Тя отбеляза, че нашите съседи от Република Северна Македония продължават да правят това, което Божинов осмива преди 100 години – опити за заличаване на всичко българско.

Илияна Йотова завърши с цитат от Александър Божинов, който казва, че откакто е излязъл на бял свят, е живял в голямо безредие, но с молив и туш се е опитал да внесе ред в това безредие и ни е завещал да гледаме на трагичното през комичното, за да го преживеем по-лесно.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев