Кметът на Нова Загора създаде комисия за установяване на щетите, причинени от бурята на 13 юни 2024 г.

Важна информация
17.06.2024 / 20:07

Кметът на Нова Загора, Галя Захариева, със заповед №РД-12-655/17.06.2024 г., създаде комисия за установяване на щетите, причинени от бурята на 13 юни 2024 г., върху жилищните сгради и обекти в града и селата Асеновец, Езеро, Дядово, Караново, Омарчево, Питово, Полско Пъдарево, Стоил войвода. Потърпевшите не е нужно да подават заявления, тъй като комисията, разделена на четири групи, ще обикаля районите и ще описва щетите като счупени прозорци, повредени покриви и мазилки. Обобщеният протокол ще бъде представен на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

Собствениците на законно построени и единствени жилища имат право на помощ, но щети по автомобили не се покриват. Гражданите трябва да направят снимки на щетите преди тяхното отстраняване и да запазят документи за извършени разходи. Комисията включва и служители от Дирекция „Социално подпомагане“, които ще оценят имуществото на граждани, желаещи да кандидатстват за еднократна помощ по Закона за социално подпомагане. Заявления за тази помощ могат да се подават в Дирекция „Социално подпомагане“ - Нова Загора, без да се изчаква минаването на общинската комисия.

Гражданите могат да се възползват само от един вид подпомагане, а имоти със застраховка не са обект на подпомагане от държавата. Щетите по автомобили се покриват само от застраховка КАСКО. При смяна на предно стъкло е задължително новият стикер за Гражданска застраховка, а ако е невъзможно да се прехвърли старият, трябва да се снабдят с нов от застрахователното дружество.

Земеделските производители могат да подадат заявления за щети в Общинска служба „Земеделие“ в срок до 10 дни. Общинска администрация издава служебни бележки за настъпилото природно бедствие при необходимост за потърсване на застраховка „Имущество“ или „Автомобил“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев