В Гурково се проведе юбилейното 50-о издание на празника „Балканът пее и разказва“

..............................................
17.06.2024 / 20:14

450 участника от градовете Котел, Елена, Трявна, Твърдица, Дряново и Гурково се събраха вчера за юбилейното 50-о издание на празника „Балканът пее и разказва“. Това уникално събитие се провежда на ротационен принцип между градовете от двете страни на Стара планина.

Читалищни състави, групи, певци и танцьори от старопланинските градове дефилираха с народни носии, характерни за своите региони. Те бяха водени до площад „Войвода Генчо Къргов” от кукери и гурковски гайдари, които с музика и чанове приканваха жителите и гостите на Гурково да се включат в празничната програма.

Тържеството, което беше под патронажа на министъра на културата Найден Тодоров, бе открито от кмета на Гурково Кънчо Папазов. Той приветства всички гости и жители на града, пожелавайки им приятно изкарване и незабравими спомени.

Котел се представи с талантливите деца от Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“, водени от Лъчезар Лазаров. Те впечатлиха публиката и получиха бурни аплодисменти.

Секретарят на Община Котел Христо Карабекиров водеше групата от Котел, а диригентът Младен Станев изпълни с колегите си песента-химн на събитието „Хубава си моя горо“.

По време на празника гостите можеха да разгледат изложбата „Сръчните ръце на българката“ с плетива от НЧ „Светлина – 1952“, с. Малко село, както и щандовете на градовете-участници с рекламни материали и сувенири.

След официалната фолклорна програма домакините наградиха победителите в конкурса „Лицата на Балкана“ и раздадоха осем награди на случаен принцип, включително 3D статуетка на Георги Раковски, форма за котленски „Къдряви тиганици“, тъкана торбичка, ваучер за музейни обиколки, музейна почетна пара, книга и пакети с манатарки от котленския балкан.

Събитието завърши с предаване на знамето на празника на следващия град-домакин – Елена, както и с връчване на Летописна книга, в която организаторите от Гурково ще отразят юбилейния ден.

Още снимки от новината

..............................................
..............................................
..............................................
..............................................

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев