Радев: България подкрепя примера на Черна гора за напредък в европейската интеграция

..............................................
17.06.2024 / 20:48

Черна гора е водеща сред страните от Западните Балкани по пътя към европейска интеграция, а България подкрепя нейния напредък, постигнат през последните месеци, което може да ускори процеса. Това заяви президентът Румен Радев на пресконференция с черногорския президент Яков Милатович в историческата столица Цетине.

Българският президент е на официално посещение в Черна гора, където бе посрещнат с тържествена церемония пред президентския дворец „Плави дворац“. След церемонията Радев и съпругата му Десислава Радева се срещнаха с президента Милатович и съпругата му Милена Милатович. Двамата президенти проведоха среща „на четири очи“ и ръководиха пленарни разговори между делегациите на двете страни.

Президентите подчертаха културните, исторически и духовни връзки между България и Черна гора, както и дългогодишното приятелство между двете страни. Радев изрази високата оценка на България за отличните отношения с Черна гора и готовността на страната ни да предоставя техническа и експертна помощ за пълноправното членство на Черна гора в ЕС. Той приветства напредъка в реформите в правосъдието и съдебната система, посочвайки Черна гора като пример за останалите държави от Западните Балкани.

Президентът Милатович благодари на България за подкрепата и изрази очакване тя да продължи. Той заяви, че целта на Черна гора е да стане 28-ата държава членка на ЕС до 2028 година.

Радев подчерта, че България ще продължи да подкрепя интеграцията на Западните Балкани, базирана на спазването на Копенхагенските критерии за членство в ЕС, и защита на правата на българските национални малцинства в региона.

Президентите обсъдиха възможностите за засилване на икономическите отношения между двете страни, с акцент върху иновациите, високите технологии, енергетиката и търговията. Радев изрази подкрепа за присъединяването на Черна гора към инициативата „Три морета“ и откриването на директна авиолиния между двете страни.

Бе обсъдено и сътрудничеството в сферата на сигурността и отбраната в рамките на НАТО, като Радев оцени участието на черногорски военнослужещи в Многонационалната бойна група в България.

След официалната част в Цетине, Радев се срещна с председателя на Скупщината Андрия Мандич в Подгорица, за да обсъдят задълбочаване на двустранното сътрудничество и подкрепата за присъединяването на Черна гора към ЕС, съобщиха от Президентството.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев