Атанас Запрянов се срещна с д-р Роб Диксън, посланик на Обединеното кралство в България

..............................................
17.06.2024 / 21:18

Днес, 17 юни, министърът на отбраната Атанас Запрянов се срещна с д-р Роб Диксън, посланик на Обединеното кралство в България, който напуска страната след завършване на четиригодишния си мандат. Министър Запрянов оцени високо ангажираността на Обединеното кралство за сигурността в Черноморския регион и подкрепата за повишаване на оперативната съвместимост и способностите на българските Въоръжени сили. Той благодари на посланик Диксън за личния му принос към двустранното сътрудничество в отбраната, което определи като изключително добро и интензивно. Посланик Диксън увери, че ще продължи да бъде ангажиран с отношенията между двете държави и след поемането на новия си пост.

По време на разговора бяха обсъдени теми като подкрепата за Украйна, концепцията на НАТО за възпиране и отбрана, модернизирането на въоръжените сили и възможностите за повишаване на нивото на съвместни военни учения. Беше подчертана значимостта на участието на британски военнослужещи в изграждането на Бойната група на НАТО в България и съвместните учения на специалните сили на двете страни.

Обсъдено беше и противодействието на хибридни заплахи и дезинформационни кампании, като министър Запрянов благодари на посланик Диксън за помощта с експертни обучения по Стратегически комуникации, предоставени от британското правителство.

В срещата участваха заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и британското аташе по отбрана подполковник Матю Уокър.

Снимка: Министерство на отбраната
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев