Започва най-голямото национално учение на Специалните сили на Българската армия за годината – „Stealth Dagger 24“, с международно участие

..............................................
17.06.2024 / 21:12

Започва най-голямото национално учение на Специалните сили на Българската армия за годината – „Stealth Dagger 24“, с международно участие. Учението ще се проведе в различни райони на страната през следващите седмици, съобщават от Министерство на отбраната.

„Stealth Dagger 24“ е двустепенно тактико-специално учение, по време на което за първи път ще бъдат оценени едновременно бойните способности на две Тактически групи за Специални операции от Съвместното командване на специалните операции (СКСО) по стандартите на НАТО (SOFEVAL). Формированията ще бъдат сертифицирани за дежурство в рамките на новия модел на силите на НАТО.

Целта на учението е да провери способностите на щабовете и формированията от СКСО в планиране и провеждане на специални операции, насочени към цели от оперативно и стратегическо значение, както и за противодействие на асиметрични заплахи по стандартите на Алианса.

Задачите ще се изпълняват в координация и взаимодействие с компоненти от конвенционалните сили. Учението се ръководи от заместник-командира на СКСО полковник Иван Райков.

Снимка: Министерство на отбраната
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев