Наградиха началника на отбраната на Белгия адмирал Мишел Хофман с почетен знак „Свети Георги“ – първа степен

..............................................
17.06.2024 / 21:05

„Като страни-членки на НАТО и Европейския съюз България и Белгия споделят едни и същи ценности. Трябва да запазим и задълбочим нашето сътрудничество за гарантиране на независимостта и териториалната цялост на страните от евроатлантическата общност в контекста на усложнената среда на сигурност“, заяви министърът на отбраната Атанас Запрянов на церемонията по награждаването на началника на отбраната на Белгия адмирал Мишел Хофман с почетен знак „Свети Георги“ – първа степен. Отличието се връчва за значимия принос на адмирал Хофман към двустранното и съюзно сътрудничество в отбраната.

Церемонията се проведе в Министерство на отбраната в присъствието на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, заместник-министрите на отбраната и представители на военното ръководство на Българската армия.

Адмирал Ефтимов подчерта, че военното сътрудничество между България и Белгия се е развило значително през последните години, благодарение на съвместните им усилия по приоритетите в отбранителната политика и традиционното партньорство в морската сигурност и военноморското сътрудничество. Той отбеляза активната роля на адмирал Хофман в подпомагането на модернизацията на българските Военноморски сили чрез придобиването на минни ловци и фрегати „втора ръка“.

Адмирал Мишел Хофман благодари за честта и подчерта, че отличието е признание за усилията на всички, допринесли за развитието на двустранните отношения между въоръжените сили на България и Белгия. Той е на двудневно официално посещение в България по покана на адмирал Ефтимов. По време на срещата им бяха обсъдени сигурността в Черно море и мерките на НАТО за противодействие на минната опасност за свободата на корабоплаването.

Адмирал Ефтимов подчерта значимостта на сътрудничеството между съюзниците в Алианса в контекста на усложнената геополитическа обстановка и новите предизвикателства. Той посочи, че партньорството с Белгия е ключово за трансформацията на българските въоръжени сили и развитието на съвременни военноморски способности.

По време на визитата си адмирал Хофман ще посети базата във Варна и екипажа на фрегатата „Горди“, която той е командвал преди придобиването й от българските ВМС с белгийско име „Westdiep“.

Снимка: Министерство на отбраната
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев