Мъж с украински документи е задържан за шпионаж в ТЕЦ „Марица-изток 2“

Снимката е илюстративна
19.06.2024 / 15:03

Софийската градска прокуратура води две разследвания, съобщи заместник-градският прокурор Христо Кръстев на брифинг, предаде DarikNews.

Първото разследване е за шпионаж. Във вторник е задържан 23-годишен мъж, идентифицирал се с украински документ за самоличност, в ТЕЦ „Марица-изток 2“. При обиска у него са намерени СИМ-карти, дронове, мобилни телефони и фотоапарати. Той е обвинен в събиране на информация, представляваща държавна тайна, с цел да я предостави на друга държава. Ще се проверява дали е правил снимки на стратегическия обект и се очаква искане за мярка "постоянен арест". Установява се дали той наистина е украински гражданин и дали се занимава с шпионска дейност. Кръстев увери, че няма заплаха за сигурността на страната и се разследва как мъжът е проникнал в централата.

Второто разследване, обявено от заместник-градския прокурор Десислава Петрова, е за открит камион с 350 кг марихуана във вакуумирани пликове, разпределени в 44 кашона. Камионът е намерен в Нови Искър. Въпреки че няма привлечен обвиняем, разследването ще изследва възможна контрабанда, тъй като камионът вероятно е преминал през няколко граници. Предстоят експертизи.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев