Социалната пенсия за старост ще се увеличи от 276,64 лв. на 307,07 лв. от 1 юли

Снимката е илюстративна
19.06.2024 / 16:40

Социалната пенсия за старост ще се увеличи от 276,64 лв. на 307,07 лв. от 1 юли, реши правителството.

Според закона, пенсиите, които не са свързани с трудова дейност, се определят в зависимост от социалната пенсия за старост. Това включва пенсиите за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия, предаде DarikNews.

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов обяви, че над 137 000 пенсионери ще получават по-високи плащания от 1 юли, благодарение на увеличението на социалната пенсия за старост, тъй като размерите на други пенсии, несвързани с трудова дейност, се определят като процент от нея.

Новият размер на социалната пенсия ще доведе до увеличение на пенсиите за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия. Също така ще се повишат и нормативно установените добавки към пенсиите – за чужда помощ и за ветерани от войните.

Министър Иванов поясни, че след като Надзорният съвет на Националния осигурителен институт реши да осъвремени всички пенсии за трудова дейност с 11% от 1 юли, предложението е със същия процент да се увеличи и социалната пенсия за старост, за да се постигне справедливост при актуализирането на доходите на всички пенсионери.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев