Ученици изобретиха кутия, в която могат да се отглеждат пресни зеленчуци и подправки в домашни условия

..............................................
20.06.2024 / 15:44

Четирима ученици от Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ във Варна и тяхната учебна фирма UV_Green, ръководена от Сияна Николова, създадоха иновационни продукти, които позволяват отглеждането на пресни зеленчуци и подправки в домашни условия.

Десетокласниците Радослав Дечев, Даниел Михалиев, Максим Шалаверов и Никола Ангелов разработиха два продукта – Smart Field и Smart Pond, съобщават от МОН.

Smart Field е голяма кутия от рециклирано PVC с леха за растения и резервоар с вода, оборудвана с FITO лампи, напоителна система и сензори. Тя може да отглежда до 7 растения едновременно, подходяща за марули, моркови, люти чушки и магданоз. В бъдеще размерът ще бъде модифициран за по-високи растения като домати.

Smart Pond е мобилна лаборатория за растения в контролирана среда, разделена на три части – корпус, леха и резервоар. Тя използва хидропонична система за отглеждане на растения с вода и включва собствена напоителна система. Може да отглежда 8 възрастни растения и 8 растения за разсад. Smart Pond е подходящ за домашна консумация и образователни цели, като демонстрира процесите на растеж и различните методи на отглеждане.

Учениците представиха продуктите си на регионалното състезание “Учебна компания” 2024 във Варна и на Бизнес форума „Изгряващи звезди” 2024 в Бургас, където заеха 4-то място. На 4 юни демонстрираха изобретенията си пред повече от 250 учители, директори и образователни експерти, включително министъра на образованието проф. Галин Цоков.

Учениците имат амбицията да развиват продуктите си и да ги реализират на пазара, като търсят подкрепа от бизнеса.

Още снимки от новината

..............................................
..............................................
..............................................

 

Снимки: МОН
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев