Инспекцията по труда в Брюксел разкри схема за измама със социални помощи, пренасочвани към България

Евро пари
21.06.2024 / 12:08

В Брюксел инспекцията по труда разкри схема за измама със социални помощи, която пренасочвала средства към България. Според съобщение от БТА, в операцията, извършена вчера, бяха задържани 17 заподозрени лица, а щетите за бюджета са оценени на 1.5 милиона евро.

Претърсвания са извършени в различни райони на Брюксел, Антверпен и други места във Фландрия. В ход са намерени 15 000 евро в брой. По данни от съобщението, измамата е включвала кражба на самоличности и е била свързана с получаването на обезщетения за безработица.

Част от изтеклите средства са били прехвърлени към банкови сметки в България или инвестирани в недвижими имоти в страната. Белгийската полиция е забранила разпоредба за запор на 105 банкови сметки в Белгия и е поискала сходни действия от българските органи.

Тази схема напомня за друг случай през май, когато петима българи, членове на организирана престъпна група, бяха осъдени в Англия и Уелс за най-големия случай на измама със социални помощи. Те получавали хиляди искове за помощи с фалшиви самоличности, включително и имена на деца от България, източвайки 54 милиона паунда от схемата за "Универсален кредит" за около четири години и половина.

Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев