Вицепрезидентът Илияна Йотова откри в Рим 17-ото издание на „Празник на българското кино в Рим“

..............................................
22.06.2024 / 20:12

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри в Рим 17-ото издание на „Празник на българското кино“, съобщиха от пресцентъра на Президентството. Това събитие е важна част от културния календар на италианската столица и е очаквано както от българите в Рим, така и от италианската публика. Фестивалът, който продължава до 23 юни, се организира от Българския културен институт в Рим с подкрепата на българското посолство, Министерството на културата и Националния филмов център.

В речта си Йотова цитира Федерико Фелини, подчертавайки, че творците предават своята душа чрез своето изкуство. Тя изказа специална благодарност на създателката на фестивала Жана Яковлева за усилията й в популяризирането на българския талант.

Йотова отбеляза, че българското кино преживява своя Ренесанс и става все по-завладяващо, представяйки специфични български проблеми и големи човешки теми. Тя подчерта, че най-важното е стремежът да разбираме и да вървим напред заедно.

Програмата на фестивала включва филми като „Диада“ на Яна Титова, „Уроците на Блага“ на Стефан Командарев, „Майка“ на Зорница София и други. Вицепрезидентът също посети Българския културен институт в Рим, който се намира в къщата на Борис Христов. Йотова подкрепи идеята за създаването на Български национален културен институт, като подобни институции на други европейски държави. България е единствената страна в ЕС, която няма такава институция.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев