Людмила Петкова е новият ротационен председател на Съвета на гуверньорите на ЕИБ

Людмила Петкова
23.06.2024 / 12:11

Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, в качеството си на гуверньор за България на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), стана новият ротационен председател на Съвета на гуверньорите на финансовата институция. Тя пое поста по време на годишната среща на Банката в Люксембург, където участва и в редовното заседание на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси ЕКОФИН, съобщиха от Министерство на финансите. Според чл. 7 от Процедурния правилник на ЕИБ, позицията на председател на Съвета на гуверньорите се поема за срок от една година на ротационен принцип от всяка страна членка.

При поемането на поста, министър Петкова увери, че ЕИБ ще продължи да предоставя финансиране в подкрепа на ключови приоритети както в рамките на ЕС, така и извън него. Тя подчерта значението на ЕИБ в подкрепата за зеления и дигиталния преход, кохезията и регионите, най-силно засегнати от инвазията в Украйна. Петкова отбеляза, че банката ще разчита на своята експертиза и устойчиви капиталови резултати, за да поддържа водещата си роля и да се справя с предстоящите предизвикателства.

Като председател, Петкова ще координира работата на Съвета, ще ръководи срещите на гуверньорите, ще има право да свиква заседания по своя инициатива, по искане на някой от останалите гуверньори или от президента на Банката, както и да предлага за гласуване решения.

Снимка: Министерство на финансите
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев