Людмила Петкова се срещна с управляващия директор на Европейския стабилизационен механизъм Пиер Граменя

..............................................
23.06.2024 / 12:30

Заместник министър-председателят и министър на финансите Людмила Петкова се срещна с управляващия директор на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ), Пиер Граменя, по време на посещението си в Люксембург за участие в редовното заседание на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), съобщиха от Министерство на финансите.

Пиер Граменя заяви, че заедно ще проправят пътя на България към еврозоната. Вицепремиерът Петкова представи напредъка по техническата подготовка за въвеждане на еврото в България, както и текущото макроикономическо и финансово състояние на страната. Очаква се България да покрие критерия за ценова стабилност до края на годината и след това да отправи искане към ЕК и ЕЦБ за изготвяне на извънреден конвергентен доклад. Граменя обсъди отделните стъпки в процеса и се ангажира да осигури необходимата подкрепа и експертиза до момента на присъединяване. Той подчерта, че това е важен момент в общите усилия за укрепване на Европа.

Европейският стабилизационен механизъм е независима финансова институция, създадена от държавите членки на еврозоната в отговор на дълговата криза от 2012 г. След приемането на единната европейска валута, България ще стане акционер в ЕСМ. Управителният съвет на Механизма включва министрите на финансите на държавите членки на еврозоната, които също са членове на Еврогрупата, начело с председателя на Еврогрупата. ЕСМ има и Съвет на директорите и управляващ директор.

Снимка: Министерство на финансите
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев