Президентът Румен Радев започва консултации за съставяне на правителство

Президентът Румен Радев
24.06.2024 / 08:57

Президентът Румен Радев започва консултации с парламентарните групи в 50-ото Народно събрание преди да връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на най-голямата от тях – ГЕРБ-СДС. Днес той ще разговаря с представители на първите три формации, съобщава БНР.

Две седмици след изборите все още няма яснота дали 50-тото Народно събрание ще успее да излъчи правителство. Президентът подчерта, че отговорността за развитието на държавата лежи на политическите партии, които са спечелили изборите. Той започва предвидените в Конституцията политически консултации с партиите преди да връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Радев ще разговаря с представители на седемте формации, обсъждайки възможностите за излъчване на кабинет. Консултациите започват в 9:00 часа с ГЕРБ-СДС, които ще получат първата възможност да съставят правителство. Лидерът на ГЕРБ, Бойко Борисов, предложи да се състави експертен кабинет, номиниран от ГЕРБ по важните министерства.

ГЕРБ покани останалите шест формации на разговори, като две от тях – ДПС и "Има такъв народ" – се отзоваха. След ГЕРБ, консултациите продължават с ДПС, които ще получат втория проучвателен мандат, ако първият се провали. Лидерът на парламентарната група на ДПС, Делян Пеевски, подчерта важността на съставяне на евроатлантическо правителство.

На трето място, консултациите ще продължат с коалицията "Продължаваме промяната" – "Демократична България". Техният председател, Николай Денков, заяви, че формацията остава в опозиция и няма да подкрепи експертен кабинет, тъй като според него, такива кабинети крият рискове от безобразия зад липсата на ясна политическа отговорност.

Снимка: Президентство
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев