В Ямбол над 2300 души празнуват на Еньовден

Община Ямбол
24.06.2024 / 11:39

На 24 юни Българската православна църква чества Рождението на Свети Йоан Кръстител, известен и като Йоан Предтеча. Йоан е братовчед и предшественик на Иисус Христос. Според евангелието, Йоан избягал от убийството на младенците във Витлеем, също както и Христос.

Живял е аскетично на бреговете на река Йордан, облечен в груби одежди от камилска вълна и се хранил с див мед. След като навършил 30 години, започнал да проповядва и е извършвал ритуалното измиване, което придобило голяма популярност сред населението на Йерусалим от всички социални класи.

Иисус също получил Свето Кръщение от Йоан в река Йордан.

Йоан бил убит по заповед на юдейския цар Ирод поради своите проповеди, изобличаващи беззаконията на владетеля.

В българския обреден календар този празник се нарича Еньовден и също е известен като Ден на Слънцето, тъй като съвпада с лятното слънцестоене. Много от обичаите и поверията на Еньовден са свързани със слънцето и култа към него.

Според народната традиция, на този ден започва далечното начало на зимата: "Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг".

Смята се, че на Еньовден различните треви и билки имат най-голямата лечебна сила, особено ако се наберат на изгрев слънце. Жените правят еньовски китки и венци от набраните билки, като първо място заема еньовчето, обвито с червен конец, за здраве и щастие.

Днес в Ямбол празнуват 2392 души, сред които 1378 жени и 1004 мъже. Най-много сред дамите са жените с името Диана – 451, следвани от Яна-143, Йоана-137, Диляна-122 и други. Сред мъжете най-често срещаното име е Калоян – 183, следвано от Янко-165, Диян-159 и други.

 

Честит празник!

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев