В Котленско отбелязаха празниците Еньовден и Свети дух

..............................................
25.06.2024 / 12:58

На Еньовден, когато слънцето умира и се ражда, а билките са най-силни, здравето и късметът се възраждат. Читалищни дейци от Жеравна и Медвен отбелязаха празника според народните обичаи. Вдъхновени от вярата, че техните желания ще се сбъднат, а билките ще лекуват, жените от тези села събираха билки на разсъмване и споделяха със младите кои растения какви болежки лекуват. Така те преживяха този магичен ден, напомняйки, че всички сме част от Майката Природа.

В същия ден, жителите на котленското село Нейково отбелязаха храмовия празник на църквата „Света Троица“ с молитва и курбан за здраве и берекет. Отец Тихон Димитров отслужи водосвет, молейки се за здраве, душевно спасение и благоденствие за всички. Сред гостите бяха заместник-кметът и секретарят на Община Котел Шериф Куванджъ и Христо Карабекиров, общинският съветник Захари Стоянов и жители на съседни населени места.

Празникът продължи с тържество, организирано от Община Котел, кметството Нейково и църковното настоятелство на „Св. Троица“. Кметът на Нейково, Христо Колев, пожела щастие на местните жители и вдъхновение на зографа Александър Титоренков, който в момента изографисва храма.

За доброто настроение на присъстващите се погрижиха фолклорна група „Синчец“ при НЧ „Изгрев – 1928“ и местни деца, които поздравиха всички с изпълнения на фолклорни песни.

Празненствата в село Нейково започнаха още в събота вечерта, когато жителите и гостите се хванаха на празнично хоро, посрещайки гостите с усмивка и добро настроение.

Още снимки от новината

..............................................
..............................................
..............................................

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев