Атанас Запрянов участва в кръгла маса на тема „Изграждане на институционална устойчивост срещу зловредното чуждестранно влияние“

..............................................
26.06.2024 / 09:50

Министърът на отбраната Атанас Запрянов заяви, че борбата с дезинформацията трябва да стане стратегически приоритет за всички държавни институции и обществото. Това той каза по време на кръгла маса на тема „Изграждане на институционална устойчивост срещу зловредното чуждестранно влияние“, организирана от Центъра за изследване на демокрацията и проведена в „София Балкан Палас“ на 25 юни. На форума се обсъждаха мерки за подобряване на капацитета на публичния и частния сектор за противодействие на хибридните заплахи.

Запрянов подчерта, че е необходимо да се създаде институционална рамка за ефективни правителствени и стратегически комуникации, като за целта предстои определяне на водеща национална институция и насърчаване на междуведомственото и обществено сътрудничество.

Министърът предупреди, че България ще се сблъсква не само с руската хибридна дейност, но и с хибридните въздействия на Китай. Той подчерта важността на противодействието на хибридната война на Кремъл в информационното и дигитално пространство, като дезинформацията е основно предизвикателство за Министерството на отбраната.

Запрянов посочи, че България отдавна е мишена на руската хибридна война, чиято цел е да влияе на вътрешнополитическите решения. Основният руски хибриден наратив е изопачено представяне на темата за мира и войната. Той също така подчерта, че предоставянето на военна помощ за Украйна е стратегически интерес за България и че страната ще продължи да подкрепя Украйна, включително с изпращане на допълнително въоръжение и техника.

На предстоящата Среща на високо равнище на НАТО във Вашингтон през юли една от сесиите ще бъде посветена на подкрепата за Украйна и на борбата с дезинформацията.

Министърът отбеляза, че една от най-абсурдните руски хибридни лъжи е за изпращане на български военнослужещи на фронта в Украйна, което Министерството на отбраната многократно е опровергавало. Тези манипулации допринасят за проблема с незаетите вакантни длъжности във въоръжените сили.

На кръглата маса бяха обсъдени и теми като сигурността в Черноморския регион и противодействието на хибридната война в информационното и цифровото пространство. Присъстваха посланикът на САЩ в България Кенет Мартен, бивши министри на отбраната, посланици и представители на гражданския сектор.

Снимка: Министерство на отбраната
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев