Президентът Радев присъства на откриването на форума „Green Transition”

..............................................
26.06.2024 / 20:12

Президентът Румен Радев заяви, че прекомерните амбиции и натискът за бързо осъществяване на зелените политики, без отчитане на специфичните условия на отделните страни и без задълбочен експертен анализ, са довели до слабости в прехода към зелена икономика в Европа. Това бе заявено на откриването на форума „Green Transition”, посветен на намаляването на въглеродните емисии и изграждането на зелена икономика в Централна и Източна Европа.

Радев отбеляза, че докато преди години Европа беше пълна с гневни екоактивисти, сега тя е пълна с гневни фермери и граждани, загрижени повече за политическата, икономическата и геополитическата нестабилност, миграцията, войната и растящите разходи за живот, отколкото за климатичните промени. Той припомни своята позиция, изразена и на заседанията на Европейския съвет, че страните не трябва да бъдат принуждавани да се отказват от базови мощности, преди да имат достъпни и рационални системи за съхранение на енергия от възобновяеми източници, тъй като това би застрашило техните социални системи и конкурентоспособност.

Президентът подчерта, че дебатът за зеления преход надхвърля темата за климатична неутралност и засяга националните, регионалните и европейските амбиции. Той изрази удовлетворение, че разговорите за зелената трансформация стават все по-задълбочени в рамките на форума „Green Transition”, който се провежда за четвърта поредна година и включва представители на национални, регионални и европейски институции, бизнеса, работодателски, синдикални и неправителствени организации.

Радев подчерта, че всеки гражданин и малък и среден бизнес трябва да усетят ползата от зелената трансформация, което изисква сериозна комуникация, политики и инвестиции в науката, образованието и иновациите. Той посочи необходимостта от всеобхватен, добре обмислен и добре комуникиран подход, който да мобилизира политици, администрация, наука и образование, както и да насърчи регионалното и трансграничното сътрудничество.

Според президента, основна задача на новите Европейски парламент и Европейска комисия е да спечелят доверието на гражданите и да ги убедят в реалните възможности на „Зелената сделка” за модернизация. Радев заключи, че „Зелената сделка” е сложен, непрекъснат и всеобхватен процес, засягащ всички аспекти на живота ни, и подчерта, че успешното му реализиране изисква внимателно идентифициране и управление на рисковете от самото начало.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев