Президентът Румен Радев се срещна със Стивън Ковингтън, стратегически съветник на Върховния командващ съюзните сили на НАТО

..............................................
26.06.2024 / 20:06

Войната в Украйна промени сериозно глобалната архитектура на сигурността, начина на водене на военни действия и използваните тактики и средства за операции. Тези нови реалности трябва да бъдат отчетени при модернизацията на въоръжените сили и съвместните учения. Това заяви президентът Румен Радев на среща със Стивън Ковингтън, стратегически съветник на Върховния командващ съюзните сили на НАТО, който е на официално посещение в България по покана на началника на отбраната.

Радев и Ковингтън обсъдиха нарастващите рискове за сигурността вследствие на войната в Украйна, трансформацията на способностите на НАТО и мисията на Алианса за гарантиране на суверенитета и сигурността на държавите членки. Президентът подчерта значението на проекти, свързани с подобряване на логистиката и придобиване на асиметрично и информационно превъзходство за засилване на отбранителния капацитет.

Румен Радев посочи, че България е вложила значителни финансови ресурси в модернизацията на Военновъздушните сили, Военноморските сили и Сухопътните войски. За да отговарят на съвременните тенденции, трябва да се работи за въвеждане на икономически и финансово изгодни проекти с висока ефективност и асиметричен ефект. Президентът подчерта важността на подготовката и мотивацията на военнослужещите за изграждането на отбранителни способности.

Стивън Ковингтън заяви, че в условия на кризи е от изключително значение единството в усилията за укрепване на отбранителния и възпиращ потенциал на НАТО и подкрепата на Алианса за сигурността на всяка държава членка.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев