Президентът Радев се срещна с представители на парламентарната група на „Има такъв народ“

..............................................
26.06.2024 / 20:00

Президентът Румен Радев изрази загриженост относно ниската избирателна активност, която създава предизвикателства за политическата система и институциите, поставяйки под въпрос тяхната легитимност. Това бе заявено на среща с парламентарната група на „Има такъв народ“ в президентската институция, където участва и вицепрезидентът Илияна Йотова. Консултациите са част от конституционната процедура преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Президентът отбеляза, че темата за третия мандат беше повдигната от „Има такъв народ“ още преди да започнат консултациите с първата политическа сила. Радев посочи, че други партии също са изразили готовност да получат третия мандат. Обсъдени бяха възможностите за съставяне на правителство: правителство на малцинството, предложено от ГЕРБ-СДС, анти-ГЕРБ-ДПС коалиция, предложена от „Възраждане“, желанието на БСП за по-активно участие в процесите на стабилизация, и предложението на „Има такъв народ“ за програмно правителство от експерти с широка парламентарна подкрепа с третия мандат.

Президентът попита представителите на „Има такъв народ“ за тяхното виждане относно политическия процес на фона на тези варианти и нежеланието на избирателите да гласуват. Радев също засегна темата за реформа на избирателната система, като средство за стабилизиране на политическия процес и улесняване на формирането на мнозинство и стабилно управление. Обсъдено бе предложението за бонус от допълнителни депутатски места за първата политическа сила, подобно на гръцката система, както и възможността за смесена избирателна система с мажоритарен елемент или напълно мажоритарна система.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев