Президентът Румен Радев приключи консултациите с партиите от новото Народно събрание, проведени в рамките на три дни

Президентство
27.06.2024 / 09:20

Президентът Румен Радев приключи консултациите с партиите от новото Народно събрание, проведени в рамките на три дни. Той се срещна с представители на ГЕРБ-СДС, ДПС, ПП-ДБ, "Възраждане", БСП за България, ИТН и "Величие". В резултат на разговорите се очертаха няколко варианта за съставяне на правителство, включително правителство на малцинството, програмен кабинет от експерти с широка парламентарна подкрепа, както и анти ГЕРБ и ДПС коалиция, съобщи DarikNews.

ГЕРБ-СДС изразиха готовност да предложат правителство на малцинството, като Борисов уточни, че няма да бъде кандидат за премиер. ДПС подкрепят мандатът да бъде даден на победителите в изборите – ГЕРБ-СДС. ПП-ДБ обявиха, че остават в опозиция и смятат, че Борисов дължи правителство на народа.

„Възраждане“ и БСП изразиха желание за третия мандат, като „Възраждане“ предложиха анти ГЕРБ-ДПС коалиция. БСП заявиха, че няма да подкрепят правителство на ГЕРБ и ДПС, но изразиха готовност да играят активна роля в сформирането на експертно правителство.

ИТН са готови да подкрепят премиер от друга партия, но в кабинет с техния мандат. "Величие", най-малката партия в парламента, подкрепят идеята за програмно правителство с ясни цели и задачи, но им бе отказана среща с Борисов.

Така, възможните сценарии за съставяне на правителство остават отворени, като се очаква продължаване на преговорите и потенциални компромиси между политическите сили.

Снимка: Президентство
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев