ГДБОП се включи в международно разследване, ръководено от френските власти

Снимката е илюстративна
27.06.2024 / 09:30

ГДБОП се включи в международно разследване, ръководено от френските власти, съобщи МВР. Операцията включва участието на български експерти и е организирана от френските власти със съдействието на специализирани структури от Германия, Литва, Холандия и Унгария. В България действията са извършени съвместно от дирекция „Киберпрестъпност“ при ГДБОП и Следствения отдел на Софийската градска прокуратура, съобщи DarikNews.

Разследването срещу платформата coco.gg започва през декември 2023 г., след като става ясно, че от 1 януари 2021 г. до 7 май 2024 г. са образувани над 23 000 съдебни производства, свързани с нея. Уебсайтът, наричан от френските медии „бърлога на хищници“, е блокиран на 25 юни. Според събраната информация, сайтът е използван от организирани групи за комуникация при извършването на различни престъпления, включително детска порнография, сводничество, проституция, търговия с наркотици, пране на пари, престъпен заговор, нападения и дори убийства.

Има над 480 жертви на престъпна дейност, осъществявана от потребители на сайта. Работата на международния екип по случая продължава. Съдебното разследване срещу coco.gg се води от отдела за борба с организираната престъпност JUNALCO на Парижката прокуратура.

В реализацията участват експерти от киберотряда на Националната жандармерия (UNCyber) и Националната служба за борба с измамите (ONAF), с подкрепата на командването на Министерството на вътрешните работи в киберпространството (COMCYBER-MI). Международната акция е координирана с Европейската агенция за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие (Eurojust).

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев