Адмирал Емил Ефтимов високо оцени показаните способности на участниците в учението „Stealth Dagger – 24“

..............................................
28.06.2024 / 11:32

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов високо оцени показаните способности на участниците в учението „Stealth Dagger – 24“ на Специалните сили. На 27 юни той присъства на демонстрациите в учебно-тренировъчния комплекс „Црънча“. В рамките на учението се оценяват бойните способности на две Тактически групи за Специални операции по стандартите на НАТО.

Адмирал Ефтимов поздрави участниците за демонстрираните умения и подчерта тяхното значение. Той спомена, че НАТО е променило методиката си за оценка малко преди националната сертификация и увери, че българските Специални сили и техните учения са съобразени с непрекъснато променящите се стандарти на Алианса. Причината за завишените изисквания са конфликтите и войната в Украйна, което налага ускорена адаптация и трансформация на въоръжените сили. Той изтъкна необходимостта от осигуряване на съвременни средства за разузнаване, наблюдение, комуникация и защита на силите.

Генерал-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на Специалните операции, заяви, че България е една от първите държави, които прилагат новите изисквания и сертифицират по новите стандарти на НАТО.

Демонстрациите бяха наблюдавани и от вицеадмирал Паоло Пецути, командир на Силите за специални операции на Италия, полковник Габриел-Овидиу Урсачи, заместник-командир на Специалните сили на Румъния, народни представители и други. Показани бяха различни оперативни процедури, включително задържане на автомобил с тактически кучета, инфилтрация на оператори от парашут и хеликоптер, евакуация на взвод с хеликоптер и динамични стрелби с пистолет и автомат на къси дистанции.

Снимка: Министерство на отбраната
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев