Президентът Румен Радев се срещна с комисаря Илиана Иванова

..............................................
28.06.2024 / 21:07

Президентът Румен Радев обсъди възможностите за ефективно прилагане на финансовите програми на Европейския съюз за насърчаване на масовия спорт сред младите хора и инвестициите в иновации на среща с комисаря по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта в Европейската комисия, Илиана Иванова. Те се съгласиха, че увеличаването на стимулите за иновациите и ускоряването на процеса по тяхното въвеждане в икономиката е ключово за конкурентоспособността на страните членки на ЕС.

Президентът подчерта значението на цифровизацията и нуждата от засилено интегриране на цифровите технологии в икономиката и обществото, като отбеляза, че България е на предпоследно място според Индекса на ЕК за навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото (DESI) за 2022 г.

Обсъдена беше необходимостта от засилване на диалога между националните и европейските институции за подобряване на информираността и достъпността на обществото, неправителствените организации и бизнеса до европейските фондове и програми. Президентът припомни усилията на служебното правителство, ръководено от Гълъб Донев, които чрез множество консултации и информационни срещи във всяка област от страната, доведоха до значителен ръст на внесените проекти по Плана за възстановяване и устойчивост.

Разговорът включи и потенциалното реализиране на инициативи с европейско финансиране, подкрепящи спортуващите деца в България, масовия спорт и младите хора от социално уязвими групи, като фактор за тяхната обществена интеграция и за преодоляване на регионалните дисбаланси. В разговора участва и Енчо Керязов, чиято фондация подпомага талантливи български деца в сферата на изкуствата и спорта.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев