Държавният глава се срещна с председателя на Европейския икономически и социален комитет Оливер Рьопке

..............................................
28.06.2024 / 21:12

Подобряването на социално-икономическата среда в България е ключов фактор за овладяване на негативните демографски процеси и стимулиране на повече млади хора да развиват потенциала си в страната, заяви президентът Румен Радев по време на среща с председателя на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) Оливер Рьопке.

Двамата обсъдиха предизвикателствата пред общия европейски трудов пазар в условията на дигитална трансформация и преход към зелена икономика. ЕИСК е орган на Европейския съюз, който гарантира, че политиките и правните положения в рамките на общността са съобразени с икономическите и социални условия на отделните страни членки.

Президентът Радев подчерта, че преходът към зелена икономика трябва да бъде балансиран, като се отчитат социалните ефекти и без да се ощетява благосъстоянието на европейските граждани и конкурентоспособността на икономиката на ЕС. Според него интегрирането на зелени политики не трябва да влошава стандарта на живот на хората, а напротив – да го подобрява. Той също така изтъкна, че военните действия близо до границите на ЕС представляват сериозно икономическо предизвикателство и подчерта нуждата от мирно решение съгласно международното право.

Радев и Рьопке споделиха общото мнение, че приемането на България в Шенгенското пространство ще има положителен ефект върху икономическата среда не само в България, но и в Европа. Президентът Радев акцентира върху значимостта на привличането на устойчиви инвестиции за стабилността на трудовия пазар, предвидимостта за бизнеса и създаването на перспективи в различни сектори от икономиката.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев