Илияна Йотова: Международният форум за кирилицата се превърна в традиция, следващият ще е през 2026 г.

..............................................
28.06.2024 / 21:18

Българистиката и славистиката имат голямо бъдеще и развитие в различни посоки, според вицепрезидента Илияна Йотова, която изрази това мнение на закриването на втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“ в Регионалния исторически музей в Пловдив. Форумът беше организиран по нейна инициатива с подкрепата на Министерството на образованието и науката, съобщиха от Президентството.

Форумът, започнал в София, продължи традицията на проведения през 2022 г. Международен форум за кирилицата „… И ний сме дали нещо на света“. Над 30 известни учени слависти от 11 държави, заедно със свои български колеги, обсъждаха значението на българските букви, език и книжовност за славянското и световното културно наследство. Основни теми бяха съхранението и разпространението на славянското наследство, както и ролята на езика и идентичността в глобализацията. Особен акцент беше поставен върху съхранението на българската идентичност сред българските общности в чужбина.

Йотова благодари на учените за техния принос в изследването на ролята на България в формирането на идентичността на славянските народи и на световното културно наследство. Тя подчерта, че форумът е постигнал значителни резултати, като е направил опит за синтез на ролята на България и нейната култура през вековете – от 9 до 21 век, и е показал мащабите на влиянието на българската азбука, език, култура и духовност.

Сред чуждестранните гости беше деканът на Филологическия факултет на Лисабонския университет, проф. Ерменежилдо Фернандеш, който сподели впечатленията си от форума и изрази желание да засили изучаването на българистиката в своя университет.

Вицепрезидентът Йотова посочи, че форумът вече се е превърнал в традиция и следващото му издание ще се състои през 2026 г. с още по-разширена тематика и интересни научни изследвания.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев