Министерският съвет одобри позицията на България за Срещата на върха на НАТО във Вашингтон

Министерски съвет
29.06.2024 / 09:48

Министерският съвет одобри позицията на България за Срещата на върха на НАТО във Вашингтон, която отразява националния интерес и потвърждава подкрепата за Украйна. Позицията е съобразена с решенията на Народното събрание и е разработвана близо година от Постоянната делегация на България в НАТО, Министерството на отбраната и Министерството на външните работи.

Документът е класифициран, както обикновено при външнополитически въпроси, поради своята чувствителност и препратките към секретни съюзнически материали. Той потвърждава досегашните позиции на България, която подкрепя силния отговор на НАТО и ЕС на руската агресия срещу Украйна.

България остава ангажирана със сигурността на Украйна, подчертавайки, че мирът не може да бъде за сметка на украинската териториална цялост. НАТО не трябва да бъде пряк участник в конфликта, но подкрепата за Киев продължава чрез военнотехнически средства и обучение.

България подкрепя плановете за засилване на отбранителните способности на НАТО на Източния фланг и не предвижда изпращане на български войски в Украйна. Страната е готова да продължи оказването на военнотехническа помощ на Украйна.

В контекста на 20-годишнината от членството на България в НАТО и 75-годишнината от създаването на Алианса, България остава верен и надежден партньор за сигурността на Северноатлантическия пакт.

Снимка: Министерски съвет
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев