Минен ловец „Струма“ отплава от Варна за да се включи в новосформираната постоянна противоминна група в Черно море

..............................................
29.06.2024 / 09:54

На 28 юни минен ловец „Струма“ отплава от Военноморска база Варна за Истанбул, за да се включи в новосформираната постоянна противоминна група в Черно море на 1 юли 2024 г. Групата е създадена по Меморандума за разбирателство между България, Румъния и Турция. Това е първото участие на български военен кораб в подобна операция след Втората световна война.

От 2 до 16 юли групата ще действа в националните морски пространства на трите държави под командването на контраадмирал Юсуф Акюз, съобщи Министерство на отбраната. Капитан I ранг Лъчезар Иванов е началник на щаба, а капитан I ранг Юсуф Карагюле ще управлява силите на море.

България участва с минен ловец „Струма“ с командир капитан III ранг Мирослав Добрев. Румънските ВМС ще се включат с противоминния кораб „Аксенте“, а турските ВМС с противоминния кораб „Акчай“ и кораб за командване и управление „Капитан Гюнгюр Дормуш“.

Корабите ще изпълняват задачи по разузнаване и наблюдение на минната заплаха, противоминни действия, съвместни учения и подобряване на оперативната съвместимост. Те ще посетят пристанища в Истанбул, Бургас и Констанца и ще участват в морската фаза на учението „Бриз 2024“.

Снимка: Министерство на отбраната
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев