Две Тактически групи със сертификати с оценка „способен за изпълнение на специални операции“

..............................................
29.06.2024 / 10:04

Две Тактически групи за специални операции от състава на Специалните сили на Българската армия получиха оценка „способен за изпълнение на специални операции“ по време на националното сертификационно учение „STEALTH DAGGER 2024”. Учението се проведе от 17 до 28 юни на учебния комплекс „Црънча“ и в различни райони на страната. Участваха сили от Съвместното командване на специалните операции (СКСО) и Военновъздушните сили.

Целта на учението беше да се оценят бойните способности на двете Тактически групи, формирани от 3-а и 68-а група „Специални сили“ от СКСО, съобщават от Министерство на отбраната. На 28 юни те получиха сертификати с най-висока степен на бойна готовност – от 1 до 10 денонощия. Те ще носят дежурство през 2025 г. в рамките на регионалното Компонентно командване на специалните операции „Браво“ (SOCC-B).

Учението бе оценено от национална група за сертификация според стандартите на НАТО, под контрола на мониторингова група от Съюзното командване на силите за специални операции на НАТО и наблюдатели от Румъния. В хода на учението бяха оценени готовността, оперативната съвместимост и способностите на двете групи да изпълняват мисии като военно подпомагане, директни действия и специално разузнаване. Те проведоха различни специални операции, включващи инфилтриране, разузнаване и действия срещу стратегически цели, както и обучение на курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“.

Регионалното Компонентно командване на специалните операции „Браво“ е част от командната структура на НАТО и се създава съвместно с Румъния. Предвижда се щабът на SOCC-B да бъде сертифициран през есента на 2024 г. по време на учението „STEADFAST DUEL 2024“ и да започне дежурство от 1 януари 2025 г. Щабът ще планира и командва операциите на силите за специални операции на НАТО в Черноморския регион, като допринася за укрепване на отбранителния потенциал на Югоизточния фланг на Алианса.

Снимка: Министерство на отбраната
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев