Днес ако беше жив художника Йордан Парушев щеше да навърши 66 години, а си отиде от този свят на 53

Йордан Парушев
30.06.2024 / 14:00

Йордан Парушев е роден в Сливен през 1958 година и е известен български художник и живописец. Завършва специалността "Живопис" във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" през 1983 година под наставничеството на проф. Станислав Памукчиев. През 1986-87 година прави специализация в Художествената академия "Репин" в Санкт Петербург, Русия. През 2001 година специализира в Париж, в Сите Интернасионал дез Артс.

Йордан Парушев е член на Съюза на българските художници, съобщава Уикипидея. В Сливен работи като учител в Национална художествена гимназия "Димитър Добрович". От 2004 година е преподавател във Великотърновския университет, където става доцент по изкуствознание и живопис и ръководител на катедра "Живопис".

Творчеството на Йордан Парушев е фокусирано предимно върху живописта. През 1980-те години, след завършването на образованието си, известен е със своите абстрактни композиции, които носят метафизична дълбочина. След 2000 година се посвещава на колажа, използвайки оригинална техника, при която комбинира тънки, полупрозрачни хартии без допълнително полагане на боя. Тази техника е наречена "живописване с хартия".

Йордан Парушев е активен участник в художествения живот със значителен брой изложби както в България, така и зад граница. Той е носител на 17 награди, сред които и Голямата награда за литература и изкуство "Добри Чинтулов" на Община Сливен. Почетен е гражданин на град Сливен.

Животът на Йордан Парушев завършва трагично на 15 декември 2011 година при тежка катастрофа по пътя към Велико Търново.

Снимка: Фейсбук
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев